En bil kommer lastad

Ett lastbil med jord kommer till Pingvinpalatset

Här får vi tio kubikmeter prima åkerjord levererad till köksträdgården.

Den senaste dagarna har vi varit flitiga i trädgården. Först åkte vi till byggvaruhuset och handlade en pall med lecablock, 300 kg cementbruk och diverse slang. Ulrik fick bra övning på precisionsbackning med tungt lastat släp. I onsdags kom en lastbil från Skånska Byggvaror med vårt växthus i byggsats. I fredags fick vi först en bil med matjord, en liten stund senare kom bilen tillbaks lastad med två sorters grus. Sedan åkte Ulrik och hyrde en ”padda”. Delar av trädgården börjar se ut som ett byggupplag.

Ulrik kör padda

Ulrik njuter av solnedgången och packar första lagret makadam för växthusets grund. En typisk fredagsafterwork i Pingvinpalatset.

Dynapac LF75 är utrustad med förvaringstank för akvariefiskar.Fredagkvällen bjöd på fint väder så vi drog igång arbetet direkt. Efter att ha spritt ut några ton grus i ett decimetertjockt lager så var dags för första vändan med paddan (en vibrator som komprimerar gruset). En rolig bonus med bygg och trädgårdsprojekt är att man får tillfälle att handla eller hyra roliga maskiner. Paddan (Dynapac en LF75) verkar ha designats av en fiskälskare som inte vill skiljas från sina husdjur ens under jobbet. För paddan har tydligen förvaringsfack för akvariefiskar.

Vi har ställt ut första lagret lecablock på prov. Lite justering och avvägning behövs.

Efter ytterligare några lager grus och vändor med paddan så började vi placera ut understa raden lecablock. Under påskhelgen planerar vi att bygga färdigt sockeln till växthuset. Och om väder och tid tillåter även resa växthuset. Planen är att mura upp en sockel som är två lecablock hög, fylla upp insidan med isolering, grus och stenflis för att sedan lägga marksten ovanpå som golv.

Marken sluttar rejält så det krävs en hel del grus för att fylla upp. Men vi insåg att det inte går att fylla helt i våg utan att riskera bärigheten. Därför kommer vi ha olika hög mur på syd och norrsidan av huset.

Mia skottar ut jord till köksträdgården.

Framför växthuset anläggs ett nytt land där det första året nog blir mest potatis. Vi fyller på med drygt 50 cm ny jord på det ställe vi tidigare rensat från asfalt och betongsten. För att slippa få upp mer sten av tjälen så har vi täckt marken med markduk.

Mia och Majvi har också hunnit med massor av annat trädgårdsfixande. Buskar har flyttats runt, och rabatterna har fått ny jord. Vi fick kronärtskockor från bekanta i Gråbo. De bor nu mer bredvid rabarbern.

Flitigt trädgårdsarbete bestraffas som vanligt med träningsvärk. I måndags kände vi oss gamla och stela – men väldigt lyckliga…

Det här inlägget postades i Trädgård, Växthus. Bokmärk permalänken.

1 svar på En bil kommer lastad

 1. Annika Thoeèn Lundberg skriver:

  Hej på er!!

  Vad fint det blir, ni jobbar på ordentligt!!
  Det blir ett stort växthus ni ska ha eller?
  Kul att läsa er blogg!!
  Kram Kusin Annika

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.