Ett kinderägg är klart

Soljuset skapar fräcka ljuseeffekter genom det lilla fönstret.

Solljuset skapar fräcka ljuseffekter genom det lilla fönstret. Här ser du hur klädsträcket är fäst i väggen, istället för att borra 20 hål har vi fäst öglorna i tunna reglar som i sin tur bara sitter med några få skruvar.

Många projekt ska lösa ett specifikt syfte. Denna gång är vi klara med ett projekt som löser tre problem, ja egentligen ett par till. Efter att ha tätat till huset behövdes ett extra friskluftsintag. Helst skulle luften komma ut i närheten av den nyinstallerade braskaminen. Vi behövde får till bättre torkmöjligheter för tvätt, och vi ville ha en kombinerad mat- och vinkällare. Ett och samma projekt löste dessa tre problem. På köpet fick vi en snyggare väg mot badrummet.

Några väggar var gula, andra var grå och alla var fula. För att ge kontrast till golvet valde vi en kulör som ligger nära cyan (turkos) men ändå väldigt ljus.

Några väggar var gula, andra var grå och alla var fula. För att ge kontrast till golvet valde vi en kulör som ligger nära cyan (turkos) men ändå väldigt ljus.

Den förre ägaren hade lagt ner en hel del jobb på att fixa till källarvåningen. Men på vägen mot badrummet fanns ett utrymme som inte hade blivit målat efter att de isolerat källarväggarna. Och som du kanske läst i ett tidigare inlägg har vi bilat upp ett hål i en av betongväggarna för att kunna använda utrymmet under trappan som kombinerad mat- och vinkällare.

Projektet började i somras med att vi hittade en passande begagnad dörr. Men under sommaren och hösten fanns det fullt med andra projekt. I november började vi bila upp hålet i betongväggen och passa in dörrfodret.

Utrymmet mellan gillestuga, pannrum, och badrum är perfekt för att hänga tvätt. Eftersom det är på vägen till badrummet ville vi att det skulle bli lite extra fint. Här passerar ju nästan alla gäster och en del kunder, ja även nödiga besökare är värda en fin väg mot målet. Det här utrymmet var i akut behov av målning. Taket var smutsgult, några väggar var kissgula och de andra bestod av nakna gipsskivor. Som krona på verket korsades taket av rör och kablar i blandade färger.

Förvaringslådor för frukt, potatis och annat godis.

Förvaringslådor för frukt, potatis och annat godis.

Vi enades om en mild ljusblå väggfärg, ja den ligger någonstans mellan cyan och turkos. Detta för att få en skön kontrast med klinkergolvet, men också för att ge känslan av vatten. Vi blev jättenöjda.

Tidigare torkade vi tvätten på en ranglig hopfällbar ställning på golvställning. Men den välte nästan varje gång man hängde tvätt, och där i mellan var den allmänt i vägen. Dessutom är det skönt att kunna ha strykbrädan uppställd ”permanent”. Lösningen blev att göra ett klädsträck av plastad stålvajer. Det hänger precis i en höjd som vi båda når utan att stå på tå. Trettio meter vajer rymmer en hel del tvätt.

Dörren till skafferiet är både låg och smal. Trolgen har detn tidigare varit dörr till en klädkammerare.

Dörren till skafferiet är både låg och smal. Troligen har den tidigare varit dörr till en klädkammare.

Dörrens framsida slipades trärent och målades med överbliven färg från sommarens fönsterprojekt. Baksidan lämnade vi orörd, den är nämligen signerad. Lustigt nog stämmer årtalet med ungefär när vårt hus byggdes. Allt för att förvilla framtida ”historiker”.

Mat- och vinkällaren (eller varför inte helt enkelt kalla det för skafferiet) är smalt och i den inre delen är det lågt i tak. Men det rymmer en hel del mat och vin. Vi ser fram mot att kunna förvara frukt och rotfrukter från de egna odlingarna under hösten. Under vintern har temperaturen legat stadigt på 13° C. Ena långväggen ligger under marknivå och utanför är det berg. Den andra vetter mot gillestugan, båda är murade betongväggar. Golvet är rå betongplatta. Detta gör att det är naturligt svalt även på sommaren. Men det ska bli spännande att se vilket temperatur vi har i slutet av augusti.

Efter att ha bilat upp hålet för dörren fortsatte vi med ett ventilationshål genom ytterväggen. Men eftersom det kommer ut under altanen blev det till att bryta upp delar av altanen för att kunna putsa kanterna och mura fast ett ventilgaller. Några dagar senare blev det minusgrader och sedan har det varit en låååååång vinter. Nu hade det äntligen blivit varmt nog för att spika tillbaks brädorna i altanen. Så även något så enkelt som att spika tillbaks fyra brädor i en altan kan försena slutet för på byggprojekt.

Till vänster syns ventilen som går ut genom trappan. till höger är friskluftsintaget. Båda är nyinstallerade.

Till vänster syns ventilen som går ut genom trappan. till höger är friskluftsintaget. Båda är nyinstallerade.

Vi har placerat ytterligare en ventil i trappans översta steg. Den leder luften vidare till matrummet där braskaminen står. På så vis får vi in förvärmd luft i matrummet, samtidigt som vi får en bra cirkulation genom skafferiet.

Ventilationen har blivit mycket bättre efter att vi satte in de här ventilerna. Förut hade vi lite undertryck i huset. Det gjorde att det ibland var svårt att tända braskamin eller öppen spis, framförallt om spis- eller badrumsfläkt var igång.

Några lärdomar från detta projekt. Om man är försiktig så går det att bila ganska rakt och det går mycket snabbare än att såga. Det är svårt att putsa i överkanten på en dörröppning, men med hjälp av några stödbrädor så går det att hålla kvar bruket. Om du köper en gammal dörr utan låsmekanism så kan det bli svårt att hitta ett passande lås, vi fick fräsa i dörr och karm för att det nya låset på plats. Och slutligen, vissa projekt måste få ta lite tid – huvudsaken är att det blir bra.

Det här inlägget postades i Energi och uppvärmning, Husrenovering, Matkällare, Snickeri, Vinkällare och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Ett kinderägg är klart

  1. Barbro skriver:

    Oj vad snyggt det blev med den nya färgen på väggarna, man känner inte igen att det är samma utrymme som man sett tidigare. Bra med draperi till utrymmet för maskinerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.