Nytt projekt: mat- och vinkällare

Med rätt verktyg går även tungt arbete snabbt. Demolition man at work.

Under den nedre trappan finns det ett litet förrådsutrymme. Det ligger i princip helt under mark och just här är väggen oisolerad. Det gör att det blir ganska svalt. Redan när vi tittade på huset första gången kom idén om att det skulle passa som kombinerad vin- och matkällare. Det behövs bara en friskluftsventil och en dörr.

En begagnad spegeldörr, ja här är den upp och ner. Men ställ dig på huvudet så ser du hur fin den är.

Av någon lustig anledning så finns det bara ett litet ingångshål. Först trodde vi att väggen var bärande, och att det var orsaken till det lilla hålet. Men eftersom det är betongbjälklag mellan källaren och mellanvåningen så är det ganska få väggar som är bärande i källaren. Efter en noggrann granskning kommer vi fram till att den inte har någon bärande funktion alls. Det förklarar också varför det är mycket klenare betonghålstenar i denna väggen jämfört med den som går parallellt med trappan. Med andra ord, det är ”bara” att bila upp ett större hål.

Första steget blev att leta reda på en passande dörr. Vi hade väntat oss att detta skulle bli komplicerat, vanliga standarddörrar är för breda. Helst ville vi ha samma bredd som det nuvarande hålet, men 60 cm inklusive karm är smalt. Vi besökte Hus till Hus i Alingsås, de säljer begagnat byggmaterial. En av dörrarna som det hade på ”display” var helt perfekt. En äldre smal högerhängd spegeldörr, precis vad vi ville ha!

Nu är det bara att bila upp ett hål i samma storlek som dörrkarmen. Efter några timmar är nederdelen borta. Det funkar bra att bila utmed kanterna med borrhammaren. Där jag vill ha extra snygg kant delar jag stenarna med tigersågen. Sen är det bara att klippa till med släggan så släpper stenarna. Finputsning sker med farfars gamla murarhammare.

Det här inlägget postades i Matkällare, Snickeri, Vinkällare och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Nytt projekt: mat- och vinkällare

  1. Pingback: Ett kinderägg är klart | pingvinpalatset.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.