Vi har köpt båt

Båetn strax efter vi köpt den

Vår ny (gamla) båt

Om man bor 300 meter från en större sjö (Mjörn) så vill man ha en båt. Förra året spanade vi en del på Blocket men vi fick aldrig tummen ur att åka och titta på båtarna. Det var ju en rätt kall sommar, dessutom hade vi fullt upp med huset. Vi nöjde oss men en kort kanottur.

Båten strax efter vi köpt den

Det följde med en enkel båtkärra. Nu står båten tryggt på garageuppfarten.

Ulrik var inne på att köpa en enkel öppen båt med styrpulpet. Mia hade blivit väldigt förtjust i äldre sportbåtar, framförallt från 60- 70tal. Gärna röda. Så när det till slut dök upp en röd och vit femtonfots Selco med motor och kärra till en bra pris bestämde vi oss för att åka och titta. Mest för att skaffa oss en uppskattning av vad man kan få för pengarna.

Båten låg i Ale, vilket är grannkommunen. Vi åkte dit ganska tidigt på morgonen, säljaren skulle ner för att göra klart båten för visning men vi var välkomna. Detta gjorde att vi kom dit före de andra som hade ringt på båten.

Selco 15' med blåa stolar och soffor

Båten har två stolar och två längsgående soffor. Den ska vara godkänd för 8 personer, men det blir nog väldigt trångt. Sex personer borde funka bra.

Säljaren berättade om båten och visade vad som behövde åtgärdas. Han hade inte använt den på över ett år. Efter en kort överläggning bestämde vi oss. Vi köper båten. Efter en snabb vända till bankomaten är båten vår.

Sen blev det hemfärd i maklig takt. Det ingick ett oregistrerat båtsläp, vilket innebar att vi fick leka traktor och köra hem i 30 kilometer per timme.

Båten är som sagt en Selco 15 fot, troligen från 1966. Skrovet är i fint skick. Säljaren rodde att det legat i sötvatten större delen av sitt liv, även om han har kört den en del i havet (han hade den i Göta Älv). Han hade köpt den i Trollhättan för fem år sedan

Träinredningen är var helt rutten.

Träinredningen är var helt rutten. Nästa projekt blir att snickra nya stolar, soffor och bord.

Träinredningen har sett sina bättre dagar. Den hade nog gått att leva med en sommar. Men vi bestämde oss för att byta den redan nu. Så första åtgärden blev att riva loss det så det går att mäta upp alla trädelar och göra ritningar på ny inredning. När vi började skruva loss den visade den sig vara riktigt rutten och flera av skruvarna var helt genomrostade. De närmsta helgerna blir det inredningssnickeri.

Motorn är en Archimedes 40 hk (har även sålts under namnet Volvo Penta 400), troligen är vår motor från 1977. Eftersom den inta hade varit igång på över ett år så var vi väldigt spända på ifall den skulle starta. Vi ställde motorn i ett gammalt oljefat som vi fyllde med vatten. Vi rengjorde tändstiften, anslöt startbatteriet och pumpade fram bensin. Sen tryckte  jag på startknappen. Startmotorn började snurra men kugghjulet greppade inte tag i svänghjulet. Pappa lirkade lite på kugghjulet. Nytt försök. Nu vred startmotorn runt svänghjulet men inget händ. Envist gjorde jag startförsök efter startförsök. Pappa började titta misstänksamt på motorn och på mig. Jag pausade några minuter för att inte överhetta startmotorns lindningar.

Archimedes 40 utombordare

Motorn är troligen från 1977, men verkar vara i bra skick förutom att vattenpumpen behöver en ny impeller.

Efter ett dussin startförsök hörde vi plötsligt hur motorn tände till. Jag pumpade fram lite mer bränsle och gjorde ett nytt försök. Nu tände den till igen men inte tillräckligt för att starta. Nytt försök, jag trycker in knappen, ser hur startmoton börjar rotera, kugghjulet greppar svänghjulet men efter en sekund kopplas hjulen isär. Motorn startade!

Jag provade att lägga in växeln och lät den gå på tomgång. Det funkade. Jag började leta efter skvallerstrålen för att får bekräftelse på om motorn fick kylvatten. Ingen stråle. Nå det var inte helt oväntat. Ja hade frågat säljaren när impellern i vattenpumpen byttes sist, han hade aldrig bytt den men trodde att förre ägaren hade gjord det. Så ytterligare ett projekt blir att försöka får tag på en ny impeller och sätta dit. Eftersom motorn är gammal och Volvo Penta slutade tillverka utombordsmotorer 1979 så är utbudet av delar till den här typen av motorer begränsat. Men efter att ha sökt på nätet har jag hittat kontaktuppgifter till några olika företag som verkar ha en del delar i lager. Det finns med andra ord hopp om motorn…

Ett vanligt år hade vi nog känt en viss press att få klart båten snabbt för att kunna provköra. Men med tanke på att det fortfarande är tjock is och 7 minusgrader på nätterna känns det inte lika bråttom.

Det här inlägget postades i Båt och sjö, Båtinredning, Mjörn, Projekt, Renovera båt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Vi har köpt båt

 1. Barbro skriver:

  Grattis till inköpet. Nu kanske det blir en båttur på Mjörn nästa gång jag kommer och hälsar på.

 2. Peter skriver:

  Hej. Jag har just köpt en likadan båt. Och jag undrar hur ni gjorde med sofforna som sitter i båten.
  Jag har helt tomt bakom framstolarna, men skulle vilja ha tillbaka sofforna.

  • ulrik skriver:

   När vi köpte båten så fanns det kvar gammal träinredning med längsgående soffor som fortsätter bakom framsätena. Egentligen så är framsätena bara en del av de längsgående sofforna, det ryggstöden sticker ner i sofforna.
   Tyvärr var inredningen rutten. Jag använde en gamla inredening som mall för att göra ny i plywood och plank. Det var ganska pyssligt och du bör ha en fräs för att kunna få till bitarna. Tyvärr oljade jag trät i stället för att lacka, tänkte att det skulle funka i sötvatten. Men det har blivit en hel del mögelangrepp. Så jag borde ha lackat.
   Det finns ju lite olika varianter av Selcon. En del har från början framsäten och en soffa bak (på tvären). Men vår har haft längsgående soffor.

   Vi kommer dock sälja vår båt snart då vi köpt en lite mer vanlig öppen styrpulpetbåt. Selcon är kul och fin, men inte så praktisk när man ska ha hund i båten. Dessutom ledsnade jag på att mecka med motorn, i med att det är svårt att få tag på delar.

   Lycka till med din båt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.