Vi bygger en frökuvös

Mia lyfter in chiliplantor i kuvösen

Mia lyfter in chiliplantor i kuvösen

Mia har börjat så chili, tomater och andra plantor som ska drivas upp från frö. Även om vi har gott om fönster så räcker inte fönsterbrädorna till. Dessutom tar det lång tid att vattna småplantorna när de är utspridda i hela huset. Så här års finns det gott om plats i växthuset, men det är inte uppvärmt så det är än så länge för kallt för småplantor.

Provkörning av belysning och värmekabel

Provkörning av belysning och värmekabel

Lösningen är att bygga en uppvärmd sålåda (en frökuvös) och ställa i växthuset.
Efter lite klurande och spanade på nätet kom vi fram till en konstruktion bestående av reglar som kläs med dubbla lager bubbelplast. Inuti placeras en sandfylld frigolitlåda. Sanden värms upp med värmekabel

Vi började med ett besök på byggvaruhuset. Eftersom detta inte ska vara någon ”finmöbel” så nöjde vi oss med billigt konstruktionsvirke. Alla trädelar bortsett från luckan består av tvåtum två (45×45 mm) reglar. Luckan består av 11×45 mm hyvlad läkt.

Limfog

Det hade varit snyggare med vit silikon, men man tager vad man haver sa Kajsa Varg.

Vi lät frigolitlådan styra storleken på resten. Ett standardmått på isoleringsskivor är 1200x600x50 mm. Vi skar ner en skiva i 4 remsor som används till sarg och använde en hel skiva som bottenplatta. Yttermåttet på lådan blir då 1300×700 mm och sargen är 150 mm hög. Delarna limmades ihop med våtrumssilikon, eftersom vi hade en halv tub över sen vi bytte fogar i köket. För att hålla delarna på plats tills limmet torkat användes långa trallskruv. Det finns många typer av lim som funkar till frigolit, men silikon är lättarbetat jämfört med till exempel fogskum.

Gersåg

Alla trädelar sågades med gersåg. Fördelen med att vara nogrann här är att det blir lätt att foga ihop delarna. Lätt som att skruva ihop en egenkosntruerad IKEA-möbel.

Reglarna sågades till med en enkel gersåg. En fördel med lite grövre virke är att det är lätt att gör urtag så reglarna passar i varandra på ett snyggt sätt. Det är bara att såga ur till önskat djup och sedan slå loss det som ska bort med ett stämjärn.

Vi behandlade alla trädelar med träolja. Även om det ska stå inne i växthuset så kommer de att utsättas för fukt.

Ramen skruvades ihop med trallskruv och frigolitlådan sattes på plats. Sedan fästes det inre lagret bubbelplast med häftpistol. Därefter monterades lysrörsarmaturen och värmekabeln. Kablarna fäst med klammer i reglarna och leds ut i botten. Sen kläs utsidan med bubbelplast. På så vis blir konstruktionen tät och det blir 45 mm luftspalt mellan lagren av bubbelplast. Undantaget är den öppningsbara fronten som bara har ett lager bubbelplast.

Fronten hänger i gångjärn och öppnas uppåt. Den går att vika runt så den läggs på ovansidan. Det gör det lätt att komma åt växterna. För att få den att stänga ordentligt sitter den infällda magnetlås i nederkanten. När det blir varmare kommer vill man troligen vädra dagtid. Men då är det lätt att lägga något mellan luckan och nederkanten.

Sanden ger jämn värme och fungerar som värmebuffert.

Sanden ger jämn värme och fungerar som värmebuffert.

Dags att lyfta den på plats och fylla på sand. Värmekabeln ska helst inte ligga direkt mot frigoliten (även om den inte blir så varm). Jag designade ett enkelt fäste i CAD och printade ut i 3D-skrivaren. De är i ABS-plast så de tål åtminstone 90 grader innan de blir mjuka. Vi har fyllt på med 50 kg sand vilket innebär drygt 5 cm sand. Sanden sprider värmen och fungerar som ett värmemagasin. Det ger en jämn värme.

Den här värmekabeln är egentligen avsedd för att hålla stuprör isfria. Den är på 25 W / m vid 5° C. Det som är listigt med värmekablar är att de är självreglerande. Resistansen i materialet varierar med temperaturen så att de nästan inte ger någon värme vid 15 ° och att de sen ger högre effekt ju kallare det är.

Kuvösen vänds upp och ner. Sedan monteras första lagret bubbelplast. Den skuts fast med häftpistol.

Kuvösen vänds upp och ner. Sedan monteras första lagret bubbelplast. Den skuts fast med häftpistol.

Lysrörsarmaturen är begagnad men vi satte i nya rör. Den ger rejält med ljus och värmer även upp luften i kuvösen (2×18 W). Det verkar finnas olika åsikter om hur många timmar per dygn det ska vara ljus, men vi testar med 14 timmar..
Vi provkörde kuvösen över natten. Temperaturen verkade stabilisera sig på drygt 15° C när det var några minusgrader i växthuset. Perfekt.

Mia börjar med att ställa in några chiliplantor i kuvösen som en första test. Snart ska det fyllas på med tomater. Kuvösen rymmer ungefär lika många plantor som fem meter fönsterbräda.

Om det fungerar bra? Ja det är för tidigt att säga. Men första veckan har den fungerat bra trots att det varit ner mot -14°C ute och nästan lika kallt i växthuset nattetid.

Det här inlägget postades i Belysning, Snickeri, Trädgård, Växthus och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Vi bygger en frökuvös

 1. Johan skriver:

  Hej, hur blev resultatet? Hur mådde plantorna. Funderar på att bygga något liknande.

  Johan

  • ulrik skriver:

   Hej Johan,
   den har fungerat jättebra under de två säsonger som gått sen den byggdes. Plantorna växer bra, de blir raka och välväxta. Vi är glada att vi byggde en såpass stor kuvös, för då får man plats med många plantor och det finns hyfsad höjd.

   Hittills har vi inta haft någon termostat utan låtit värmekabeln ”självreglera” samt styr ljuset med en timer. Sanden gör kuvösen värmetrög vilket ger ett jämnare klimat.
   I år ska vi koppla in en datorstyrning som förhoppningsvis innebär att värmekabeln kan vara avstängde delar av tiden. Men huvudsyftet med datorstyrningen är att övervakning och statistik så vi lär oss mer om klimatet i lådan. Det är ungefär samma typ av styrning som vi idag har för vår vattenledning och som du kan lösa om här på bloggen. Så snart kan du se grafer för hur värmen är i vår kuvös.

   När solen ligger på och växthuset blir varm så är det viktigt att öppna luckan annars blir det för varm. Kan lätt bli över 30 grader. Så glöm inte att öppna och stänga luckan morgon/kväll när det blir varma dagar och kalla nätter. En framtida utveckling skulle kunna vara någon typ av automatisk ventilation eller lucköppnare. Man kanske skulle kunna använda samma typ av automatiska öppnare som används till takfönster på växthus.

   Förra våren började myror bygga bo i sanden så vi fick köra in en myrdosa. De tyckte nog att de hittat paradiset 😉

   Lycka till med din egen frökuvös!
   Ulrik

   • Johan skriver:

    Det är ju strålande att det fungerade så bra. Ni är de enda jag hittat som byggt något liknande.

 2. Jonas skriver:

  Hej
  Jag blev inspirerad av ert bygge av en frö kuvös och har nu gjort nått liknande eran 🙂 man jag undrar vilket märke av värmekabel ni använt och var ni inhandlat denna. jag hade en värmekabel som jag testat men det fungerar inte.
  Jag fick upp 8+ när det var 0 gradigt ute.
  Jag skulle vara väldigt tacksam för lite råd 🙂
  MVH Jonken

  • ulrik skriver:

   Kul att du också har provat att bygga en frökuvös. Vi får upp ca 25 ° temp i jorden och ca 14° i luften om det är 0° utanför kuvösen. Du kan förresten se temperaturerna under menyn Växthus på vår blogg.
   Vi köpte värmekabel som är avsedd för att tina is i hängrännor. Jag tror vi köpte den på Hornbach men jag tror inte det vara någon produkt som var speciell för dem. Men den ger 25 W per meter, många som är avsedda för att tina vattenledningar ger bara 10W per meter. Men i princip borde det funka med lägre effekt om man istället lägger fler meter. Men vi eftersom våran är 6 m blir det 150 W totaleffekt.
   Men många värmekablar har inbyggd termostat som stänger av vid 8° eller så är de konstruerade för att sluta ge värme vid 8° så kolla så det inte är det som spökar.

   Tidigare har vi inte haft någon termostat i vår kuvös och då har vårt problem varit att det blir för varmt. Nu har vi precis kopplat in en hemmabyggd styrning som vi testar in, det kommer mer info om den inom kort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.