En påsk med salamander och cementblandare

Ska det inte vara mer vatten i bruket? Vi fick hyra en sprillans ny cementblandare från LM Maskin, hoppas de är nöjda med diskningen.

Påsken ska ju vara lidandets högtid. Nog för att vi har arbetat hårt och även hanterat en del ris, men enda lidandet orsakades av det lynniga påskvädret. Ja och lite extra träningsvärk och proppmätta magar.

Vi startade påskfirandet tidig på torsdag morgon med att hämta ett stort släp på Shell i Gråbo. Första anhalten var nära, vi hade ett lass isolering till växthusgrunden som väntade på Gråbo Trä. Sen fortsatte påskshoppingen med sand, stenflis och marksten. På vägen han vi även dumpa av ett lass taggiga enar och hyra en cementblandare. Det är otroligt smidigt att handla hela pallar eller fulla släpkärror med byggmaterial. Personalen lyfter glatt upp något ton på släpet. Det är dock inte lika smidigt att lasta av det hemma hos oss. Två vändor till grustaget ger en hel armträning när det ska skyfflas av för hand. Detsamma gäller att lossa ett drygt ton marksten, sten för sten. Vi skippade gymmet den här helgen.

Två pojkar med var sin murslev i den manliga sandlådan.

Påsken är känd för lynnigt väder. Det heter att det inte finns något dåligt väder, bara dåliga kläder. Men även med bra kläder så påverkas man av väder. När man murar ska det helst inte vara under +5°, och det får absolut inte bli frost närmsta två dygnen efter man murat för då blir det dålig hållfasthet. Vi förberedde murningen så gott vi kunde genom att noga väga av gruset och placera ut lecablocken. Sen höll vi flitig koll på både SMHI och YR. Vi hade hoppats att kunna mura på långfredagen eller påskafton, men först på påskdagen var väderprognosen tillräckligt lovande. Vi värmde upp säckarna med bruk med en byggfläkt och kopplade trädgårdsslangen till duschen för att få varmvatten, efter tips om att det skulle få murning vid låga temperaturer att fungera bättre.

De första stenarna tog tid att mura. Men efter att ha murat en rad ökade tempot. Efter att ha murat ett skifte blev det paus för armering. Vi la in 8mm armering i mellan första och andra skiftet stenar för att få en starkare mur som klarar sättningar från tjälen. På en så här låg mur är det kanske överkurs, men eftersom muren vilar direkt på packat makadam, utan någon gjuten sula så ville vi få en extra starkt mur.

Här har vi reserverat plats för en vinranka. Röret innanför muren går ner igenom bärlagret av grus.

Som vanligt så får man nya idéer under resans gång. Kvällen innan vi skulle börja mura läste vi om att odla vindruvor i växthus. Vinrankor har djupa rötter så de trivs inte i lådor. Det kan till och med bli problem när man har dem i jordbäddar då rötterna kan spränga murade socklar. Så vi fixade en lösning a la Kajsa Varg, man drar nytta av vad man hittar. Nu fick vi användning för det grova platsröret som hade lämnats kvar av husets förra ägare. Vi grävde ner det så det mynnar ut under grusbädden. Nu ska vi bara hitta en passande vinranka.

Vi har en liten damm utanför huset. Den såg ledsen ut efter vintern, ja en lerpöl var nog en bättre beskrivning. Mia bestämde sig för att tömma den och göra rent. Varför slita med hinkar när man kan låta fontänpumpen som stod i dammen göra jobbet.

Mia hittade två ödlor när hon städade dammen. De var ganska skygga så hon han bara få en bild med mobilen, vi tror det är en mindre vattensalamander.

Arbetet i dammen bjöd på överraskningar. Dammen var bebodd, invånarna varierade från slemmiga och äckliga till söta och snabba. Bland annat råkade Mia väcka två sovande ödlor, som vi tror är mindre vattensalamandrar.

På påskdagens kväll höll vi hård koll på väderstationen. Temperaturen kröp sakta ner mot nollan. För att skydda den nymurade sockeln täckte vi den med fiberduk och ställde in en byggfläkt.

På annandag påsk morgon bestämde vi oss för att pausa arbetet med växthuset. Det snöande och regnade. Istället så åkte vi och handlade kläder. Skyffla grus och koppla dräneringsslang kan man göra en annan dag.

 

Det här inlägget postades i Damm, Trädgård, Växthus och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på En påsk med salamander och cementblandare

  1. Barbro skriver:

    Oj vilket jobb ni utför, det är riktigt roligt att följa erat tuffa jobb på bloggen. Jag kan riktigt känna träningsverket ni har efter dessa tuffa arbetspass.
    Kram Barbro

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.