Växthusplannering – en studie i skuggor med Sketchup

Var ska vi placera växthuset? Det enkla svaret är i ”i solen”, problemet är bara att veta vart solen tänker lysa mest. Vad är den optimala placeringen i förhållande till våra hus, stupet och alla skuggande (men vindskyddande) träd?

Mia har redan köpt hem massor och fröer och drömmarna om vad som ska odlas har snurrat i huvudet ända sen vi skrev kontrakt på huset. En av drömmarna är också att ha ett eget växthus. Den drömmen vill förverkliga ganska snart så Mia kan driva upp sina sticklingar och sedan för att odla tomater, chili och annat smaskigt.

Men ett växthus ska helst placeras så det får maximalt med soltimmar. Samtidigt vill vi inte blockera sjöutsikten. Det är också mycket lättare att bygga där det är plant, det diskvalificerar stora delar av tomten, till exempel stupet som dess utom vetter mot nordöst. Sedan har vi en hel del träd runt tomten, dessa skulle man kunna hugga ner. Men att hugga ner träden kan vara skadligt för grannsämjan, de är nämligen inte våra. Så det enkla svaret ”i solen” kräver lite eftertanke. Som  fotograf har man viss vana vid att förutsäga ljus och skuggor. När intuitionen och en kompass inte räcker till så tar man hjälp av soltabeller. Detta funkar bra så länge man ska bedöma skuggan från enstaka hus eller berg. Men med flera träd och hus blev det komplext. Det var dags att försöka datorsimulera hur skuggorna faller. Detta visade sig vara riktigt enkelt. Google tillhandahåller ett gratis och otroligt lättarbetat 3D-program som heter Sketchup. Det används bland annat för att modellera 3D-miljöer till Google Earth.

I Sketchup kan du ange geografisk plats för det som du vill skapa. Då laddas en flygbild av marken samt en grov modell av topografin in. Sedan kan du göra enkla 3D-modeller av byggnaderna. För att se skuggor från träd kan du rita koner eller cylindrar. Det finns även färdiga träd och byggnader att ladda ner och placera ut. Jag testade med en jättesnygg björk och ett detaljerat växthus inklusive växter. Men med flera träd och andra detaljerade objekt så fick även min kraftfulla arbetsstation lite för mycket att göra för att det skulle gå smidigt. Jag backade tillbaks och använde en enklare trädmodell samt ett enklare växthus. Då gick det att jobba i realtid.

Nu kommer det riktigt smarta. Eftersom vi har angett den geografiska platsen så kan Google Sketchup visa hur skuggorna faller olika datum och klocklag. Plötsligt blev det enkelt att testa olika placeringar och simulera resultatet

Det här inlägget postades i Enkla småfix, Trädgård, Växthus och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Växthusplannering – en studie i skuggor med Sketchup

 1. Mia skriver:

  Hej,

  Det verkar fantastiskt bra. Hittade din hemsida då jag googlade runt för att få lite tips på hur skuggor faller ss.

  Undrar om du skulle kunna hjälpa mig att sätta in ett sommarhus som jag ska bygga i Sthlms skärgård i SketchUp så att jag kan se skuggorna. Jag behöver bara veta själva husets skuggor, inga träd eller dyl runtomkring. Väldigt enkelt. Jag skulle kunna maila över arkitektritningarna till dig med mått. Huset ser ut som ett L. Väldigt enkelt. Frågan är bara hur mycket kortsidan (L:et) att skugga uteplatsen. Jag ersätter dig förstås för ditt arbete och skulle vara otroligt tacksam för din hjälp. Snälla maila mig så snart som möjligt eftersom det är lite brådskande.
  Hälsningar
  Mia

  • ulrik skriver:

   Hej Mia,
   jag tror du kan fixa det själv. Men jag kan hjälpa dig som ett konsultuppdrag från mitt företag, DigitalFotografen AB. Jag epostar dig med information.

   Lycka till med uteplatsen!
   Ulrik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.