Vardagsrummet är nästan klart

Vardagsrummet sett från ena dörröppningen mot matsalen. I taket syns lite av de kvarvarande elarbetena som ska göras. Härvan satt tidigare i väggen, som gick mitt i det vänstra fönstret.

Dagen efter vi hade fått tillträde till huset så började vi med att riva en väg för att göra plats för vårt nya vardagsrum. Strax innan jul så blev det mesta klart så det tog sin lilla tid. Det som är kvar är lite elarbeten som vi behöver ta hjälp med, därefter kan vi sätta dit de sista listerna.

Efter att ha målat taket så var det dags för golvet. Vi hade ringt en golvfirma flera veckor i förväg för att kunna få det slipat och lackat veckan efter tillträdet, men när vi ringde dem igen några dagar innan jobbet skulle göras så fick vi väldigt luddiga besked. Det blev till att ringa runt till nya firmor. Till slut fick vi tag på Robbans Golv, och det var en riktigt hit. Robban var en fena på att fixa parketgolv, och efter att ha pratat med andra hantverkare så  inser vi att vi fick tag på rätt kille för just det här arbetet. Robban rekommenderade att vi skulle välja en matt tvåkomponentlack som var lite dyrare, men som är reptåligare och lyfter fram träet bättre. Det blev jättesnyggt, det är nästan så man får lust att renovera golvet i matsalen också för att få samma nyans.

Robban lägger på det sista lagret lack.

Pappa Folke tapetserar vardagsrummet.

Det var jättesvårt att välja tapet. Väggarna upplevs helt annorlunda när man ser helheten än vad man ser med ett litet tapetprov. Ljuset i rummet har också stor inverkan, framförallt om tapeten har varierande glans eller någon typ av struktur. Tapeten som vi valde visade sig vara en utmaning att sätta upp. Det krävde noggrann mönsterpassning vilket inte är så enkelt i ett hus med väggar och tak som har allt annat än vinklar.

Underarbetet innan tapetseringen bjöd på en intressanta lärdom om maskinkvalitet. Jag hade köpt en Black & Decker slipmaskin för att slipa ner tapetskarvarna. Efter två timmars slipning gick ett kugghjul sönder i maskinen, kuggarna hade i princip smält bort. Jag åkte tillbaks till affären och fick bytt till en ny maskin. Den andra maskinen höll en dryg timme sen sprack en plastdetalj i ”sulan”, men då var vi nästan klara. Det sista handslipade vi och sedan lämnade jag tillbaks maskinen och eftersom jag redan hade haft ett garantiärende så krävde jag pengarna tillbaks, det vill de inte ge mig. Däremot kunde jag få ett tillgodokvitto i butiken, eftersom jag behövde andra verktyg så var det ok, annars hade jag nog bråkat mer. Men nu hyrde vi i princip en slipmaskin gratis 😉

Så här ser det ut från soffan när bioduken är nere. Just nu visas "The Kings Speach" på Pingvinpalatsets bio.

Vardagsrummet fungerar även som hemmabio, vi har projektor i taket och en två meter bred duk som går ner framför ett av fönstren. Det ger en riktigt bra bild när rummets mörkläggs. Men för att få en riktigt bioupplevelse krävs inte bara popcorn och en bra bild, det behövs också ett bra surroundljud. Vi har flytta med 7.1-anläggningen som vi hade i lägenheten, men det är först här i huset som den kommer till sin rätt. Nu kan man vräka på ordentligt med bas vid behov utan att bekymra sig om grannar. Nackdelen med många högtalare är att det också blir en hisklig massa kablar.

Vi har monterat tillbaks skåpet som stor över rören (se överraskningen i tidigare inlägg från september). Det fick bli ”teknikskåp”. Om du jämför höger och vänster överkant så ser du hur vi gömmer kablarna bakom taklisten.

Vi plockade bort dörrarna mot matsalen. Vi vill ha hela mittenvåningen som en umgängesvåning med öppen planlösning. I mellan dörrarna går spismuren. Vi funderar på att sätta in en liten järnkamin, men vi har inte bestämt oss för om den ska vara i vardagsrummet eller i matsalen.

Utsikt mot sjön Mjörn, tyvärr var det mulet när bilden togs.

Troligen blir det inga gardiner i vardagsrummet, åtminstone inte åt öster där vi har utsikt mot sjön. Eftersom det är fönster åt tre håll samt ganska öppet till matsalen så blir det väldigt ljust.Sofforna och fåtöljerna köpte Ulrik från början till sin etta på Birkagatan, men de passar bra här också. Bokhyllorna är ett loppisfynd som vi köpte till lägenheten på Mintensgatan. Tyvärr blev vi tvungna att montera av topparna eftersom det är lågt i tak. Prylarna som står ovanpå bokhyllorna är gamla skomakarstäd som vi tidigare har haft som bokstöd. I flytten så rensade Mia ut en hel del av sina böcker, men det fyller nog snart på igen och då behövs bokstöden igen.

Vardagsrummet är inte så stort, men ljuset gör att det ändå känns rymligt.

Vy mot matsal och kök.

Nu är det dags att spika upp tavlor och fixa de sista listerna…

Det här inlägget postades i Husrenovering, Snickeri, Vardagsrum och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.