Artikel i Datormagazin om väderstationen

Datormagazin nr 10 2012

Jag skriver regelbundet för tidningen Datormagazin och i senaste numret (2012-10) så är det en artikel om vår lilla väderstation. Då hade jag precis bytt till Wfrog, här får du lite av mina senaste erfarenheter.

Som helhet fungerar det bra. Det är klart intressant att få fram väderhistorik för just vår plats. Bland annat funderar jag en del kring solceller och vindsnurra, då är lokal väderdata guld värd.

Vi har grannar som hyr ut stugor till fisketurister. De är väldigt glada för väderstationen.

Wfrog är enkelt att sätta upp och det är stabilt. Jag har haft några enstaka hängningar då jag behövt starta om Wflogger. Det har dock inte inneburit någon förlorad väderdata. För efter omstarten så läser den in sparad väderdata från väderstationen.

Jag är inte helt nöjd med hur vädret presenteras på webben. Till exempel så borde diagrammet för nederbörd vara staplar som visar hur mycket det regnat aktuell dag eller timme. Inte som nu ackumulerad regnmängd. Men det går att fixa, detta är fördelen med öppen källkod.

WeatherView som jag använde tidigare hade egentligen lite bättre webbgränssnitt. Men det var buggigare och så lagrades alla mätvärden i amerikanska enheter vilket gör att det krävs extra konverteringar så fort man vill göra andra integrationer. En annan skillnad är databaslagringen. Wfrog lagrar direkt i min MySQL-dabas vilket gör det enkelt att lägga på egna presentationslösningar.

Vad händer nu?

Jag håller på med ett eget webbgränssnitt till Wfrog. Men det syns inte publikt ännu. Där använder jag Javascript-baserade diagram (kommer en artikel i Datormagazin). Det har stora fördelar över nuvarande pixelbaserade. Bland annat så blir de interaktiva och de funkar bra på olika plattformar (telefoner, iPad och dator).

Troligen kommer min lösning blir så pass special att den inte passar för andra. Men vi får se. Just nu är det mest testande och det har låg prioritet nu på sommaren när det är roligare att vara ute än att sitta inne och programmera. Så kom till baks sent i höst för mer information.

Placering och andra förbättringar

Jag behöver flytta vindmätaren. Den visar troligen för lite och störs av taket. Jag flyttade den från garagetaket till hustaket för att få bättre mottagning. Periodvis tappade den signalen. Men på både ställena så har den suttit direkt på nocken. Min plan är att sätta dit ett maströr så den hamnar någon meter över taket. Även detta är nog inget som en meteorolog skulle tycka vara bästa lösningen. Men jag vill inte ha en mast med stagvajrar i trädgården.

Regnmätaren har lite låg upplösning. När det kommer korta duggregn så reagerar den inte. Jag har planer på att göra en egen topp med större tratt till den. Med en större insamlingsyta så blir det känsligare. Det kräver kompensation i Wflogger och innebär att displayen till väderstationen inte visar rätt. Men jag använder alltid webbgränssnittet för att läsa av väderstationen.

Men det är ju ingen prognos?

Väderstationen gör en prognos, men den syns inte i webbgränssnittet. Jag har tankar på att integrera prognosen från Yr.nu i webbgränssnittet. Men efter min väderkrönika i tidningen fick jag även tips från en läsare (tack Ingemar) om VXSIM, vilket är ett prognosverktyg baserat på öppen källkod. Jag har dock inte hunnit testa det själv.

Tipsa mig gärna

Har du egna erfarenheter av väderstationer och relaterade verktyg får du gärna kommentera här. Kommentarerna är moderade så det tar upp till ett dygn innan de syns.

Det här inlägget postades i Väder, Väderstation och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.