Växthuset är nästan klart

Mia pysslar om plantorna i det nya växthuset.

Det har hänt massor sen påsk. Nu är växthuset monterat och fullt av växter. Det är bara lite småjobb kvar. Det var mycket jobb med att fixa sockeln. Men när väl den var klar så gick det på en helg att montera ihop stommen och glasa den.

Mia sätter marksten. Efter att ha satt 1,6 ton sten var hon ganska trött i händerna. Men det blev bra!

Vi har satt marksten som golv i växthuset. Tanken är att det ska vara lätt att hålla rent samtidigt som det ska dränera undan överskottsvatten från växterna. Sockeln är isolerad med Isodrän för att kunna värmas snabbt på våren men ändå hjälpa till att jämna ut temperaturen. Sockeln är fylld med makadam. Vi har lagt en slinga med dräneringsslang i botten för att leda ut överskottsvatten.

Det gick ganska smidigt att sätta stenen, men det är ett tungt jobb. Ytterkanterna är murade mot lecablocken. I övrigt så är det samma princip som när man stensätter gångar. Istället för sand har vi lagt ett tunt lager 2-4 mm stenflis, förhoppningsvis ska det minska problem med myror som annars gärna bygger bo i växthus.

Vi förberedde monteringen genom att montera ihop sektioner i garaget. Det gjorde att det gick på några timmar att resa hela stommen. Monteringsanvisningen varöver förväntan, de största tveksamheterna var kring glasningen. Byggsatsen heter Odla 114 är är köpt från Skånska byggvaror.

Stommen är som ett stort mekano

Glasningen tog en dag. Vårt växthus har säkerhetsglas som fästs med plastlister i aluminiumramen. För säkerhets skull har vi säkrat de mest utsatta glasen med silikon.

Vi har dragit in el och vatten. Det kanske känns lyxigt, men det är sånt som är lätt att göra från början med svårt att fixa i efterhand.

Mia var ivrig att flytta in växter. Nu fyllt med tomatplantor, potatis, jordgubbar. Det ska bli spännande att se hur det fungerar att odla i växthus. Men så här långt verkar växterna trivas. Det är redan stora kart på jordgubbarna och en av tomatplantorna blommar.

Det här inlägget postades i Trädgård, Växthus och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Växthuset är nästan klart

 1. Jenny skriver:

  Hej! Har precis byggt ihop vårt växthus. Odla 114. Vi har blivit tokig över beskrivningen. En fråga jag har och ett ev önskemål är om jag skulle kunna få en bild skickad på aluminium listen som stöder dörrskenorna. Hur är dom fastsatt? Vore så tacksam om du kunde hjälpa mig. Mvh Jenny

  • Fredrik skriver:

   Hej!
   Byggde ett likadant i helgen, kul med mekano! 🙂
   Men jag har samma huvudbry som Jenny med listen som stöder dörrskenorna.
   Får inte till hur den ska fästas i kantskenorna utan att den sitter snett.
   Nån som har en bild?
   Jenny har du fått till det?
   Mvh,
   Fredrik

   • ulrik skriver:

    Jag kommer ihåg att jag blev tvungen att borra egna hål för att den skulle passa. Jag kan försöka ta en bild så ni båda kans se. Är dock inte hemma just nu.
    Hälsningar
    Ulrik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.