Badrumsrenovering utan räta vinklar

Tvättställ och belysning

Egentligen var det tänkt att man skulle ha en ljusram i spegelns överkant, men då hade vi inte fått något allmänljus. Därför valde vi istället den här lampan.

Badrum innan renovering

Före: Här har vi precis tagit bort listerna från fönstret och målat fönsterfodret. Tanken var att bara sätta nya lister runt fönstret, men jämfört med det fräscha fönstret kändes plötsligt hela badrummet extra sunkigt.

Vi har en liten toalett bredvid vårt sovrum på övre våningen. Det är nog inte så länge sedan det gjordes en uppfräschning av det, så det har inte stått överst på renoveringslistan. Men i höstas bytte vi fönstret och då blev det aktuellt att även fixa och måla fönsterfoder och sätta nya lister. När vi väl börjat med detta kändes det som att varför inte fortsätta – och göra en lätt uppfräschning av resten?

Utrymmet är vad nog en del skulle kalla för inredd kattvind, så det är inte bara snedtak utan också väldigt lågt i tak. Som syns var badrumsskåpet ganska trött och det hade värdelös belysning. Badrumsskåpet hindrade ljuset att sprida sig ordentligt.

Handfatet var ett stort irritationsmoment. Bakkanten av handfatet var något välvt i sidled vilket gjorde att om man ställde en tandborste eller nagelborste där så droppade det vatten på golvet. Dessutom var handfatet ganska djupt vilket gjorde att man blev tvungen att stå där snedtaket redan hade tappat en hel del höjd. Det var heller inte så kul att se alla rören när man satt på porslinstronen och filosoferade.

Vy från fönstret

Efter: Plötsligt känns det pyttelilla badrummet mycket rymligare. Nu är det ändå fotograferat när det skymmer ute, sommartid kommer det in bra med ljus genom det lilla fönstret.

Vi hittade en nätt kommod med ett mindre handfat och spegel på Hornbach. Några dagar sedan hittade vi samma på ett annat byggvaruhus fast till tre gånger högre pris. Så badrumsmöbler är tydligen något där det lätt går att spara flera tusen på att kolla runt. Resten av materialet kommer från våra lokala färg- och bygghandlare, den lilla byrån hittade vi på Jordnära.

Lampan är från Markslöjd. Den ger riktigt bra ljus både vid spegeln och i resten av rummet trots att det bara sitter två 4 watts led-lampor i den.

Toalettstolen var i bra skick, så där bytte vi bara sits. Blandaren var också bra så den flyttade vi över till den nya handfatet, vilket också förenklade rörmokeriet.

Tapeten var egentligen ganska ok bortsett från att det inte var tapetserat överallt. Färghandlaren avrådde oss från att tapetsera, helt enkelt för att det är jobbigt i den här typen av utrymmen. För att få olika yta på tak och väggar rev vi bort tapetens ytlager i taket men behöll tapeten intakt på väggarna. Sen målade vi tak och väggar med spärrgrund. Därefter rollade  vi med våtrumsfärg som brutits till äggskalsvit.

Mia målar

Inte den bekvämaste arbetsställningen.

Takbalkarna är synliga här och vi funderade på att även måla dem vita. Men eftersom vi köpte en svart kommod valde vi att plocka upp detta och måla balkarna svarta.

Vi köpte färdigmålade lister eftersom de gamla listerna var i lite dåligt skick. Men att såga nya lister till ett utrymme som är nästan helt befriat från räta vinklar kräver tålamod. Det blev en hel del felsågningar och spill. På vissa ställen slutade det med att vi täljde till kanterna med kniv.

Växten hamnade nog lite för nära handfatet, den ska vi flytta närmare fönstret. Annars känner vi oss riktigt nöjda. Framförallt med tanke på hur mycket skillnad det blev till en låg kostnad (fast ganska många timmars arbete). Nu är det riktigt mysigt att gå på toaletten.

Det här inlägget postades i Belysning, DIY - Gör det själv, Enkla småfix, Husrenovering, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Badrumsrenovering utan räta vinklar

  1. Barbro skriver:

    Hej!
    Oj så fint det blev. Ni är duktiga./Barbro

Kommentarer inaktiverade.