Ny entrédörr till fotostudion

Nu har vi bytt ut entrédörren till nya fotostudion (garaget). Det var en lärorik manöver, och dagens lärdom är att inte lita på vattenpasset.

Vi har haft hit en låssmed som fick se över inbrottsskyddet (skalskyddet) och komplettera med fönsterlås och lite annat kul

Folke gav som vanligt ovärderlig hjälp. Här ser du den gamla dörren efter att vi rivit bort panelen.

som ska göra det besvärligt för objudna gäster. Det mesta var redan bra, men låssmeden var inte så imponerad av entrédörren till garaget. Förutom att den såg ganska sliten ut och var rejält otät i kanterna så hade den ganska klent lås. Han sa helt rakt, att det nog är billigare med en ny dörr än vad det kosta att komplettera den befintliga med nya lås och beslag. Om inte annat så är det dumt att lägga ner några tusen på en dörr som ändå borde bytas för att få ner värmeläckaget.

Efter att ha kollat runt på lite olika byggvaruhus typ Bauhaus och Hornbach så bestämde vi oss för att gynna vårt lokala byggvaruhus i Gråbo. Mest för att de är himla trevliga och dessutom insåg jag att de trots allt vet mer om dörrar än vad jag vet. Det går att hitta riktigt billiga dörrar, men då levereras de med lite för dåliga lås. Om man gick upp lite i pris så fick man en komplett dörr med bra lås redan från början. Dessutom hade vi turen att tajma en kampanj med 30% rabatt på Diplomat dörrar. Eftersom vi skulle ha bra isolering och säkerhet så gick så kallade förrådsdörrar bort. En annan liten detalj var att den gamla dörren var högerhängd och tog i panelen så den inte gick att öppna mer än ca 80 grader. När man skulle bära saker mellan studio och förrådet så blockerade dörren gången. Ganska irriterande när man bär tunga prylar som kräver två händer.

Fredagens väderleksprognos såg lovande ut, kallt men hyfsat vindstilla och uppehåll. Jag och pappa Folke åkte och hämtade dörren samt drev och karmskruv. Det tog en dryg timme att få loss den gamla dörren som satt infogad med fogskum och spik. Eftersom det är vinter så är det svårt att måla utomhus så vi var väldigt försiktiga när vi lossade panelbrädorna för att de skulle kunna återanvändas.

Här ser due en närbild på drevet. Det är enkelt att dreva med remsor av gullfiver som säljs på rulle. Jag har tryck in drev från båda sidorna.

Då var det dags att montera den nya dörren. Jag hade kollat in diverse guider på nätet, det finns en pedagogisk beskrivning för montage av ytterdörr på Beijers webb. Dessutom låg det med en beskrivning till dörren. I den var de tydliga med att man inte skulle använda fogskum, vilket annars verkar vara ganska vanligt. Det skrev till och med att garantin inte gäller om dörren monteras med fogskum. Risken är tydligen att dörrkarmen slår sig av trycket från fogskummet. Men när vi väl var igång med montaget så insåg vi den stora fördelen, om man bara använder kilar, karmskruv och drev så går det lätt att finjustera dörren. Så en extra stilpoäng till killen på Gråbo Bolist som insisterade på att jag skulle ta en rulle drev istället för en patron fogskum.

Ett vatttenpass som inte var vatten värt.

Ett vatttenpass som inte var vatten värt.

Vi började rikta in dörren med det ganska nyinköpta vattenpasset. Efter en stund började vi bli misstänksamma. Vattenpasset gav olika utslag beroende på åt vilket håll man vände det. En noggrannare granskning visade att hela vattenpasset var lite lätt skruvat. Vilket precisionsinstrument 🙁 . Vi upptäckte också att det redan fanns karmskruv i paketet med dörren, så vi hade inte behöver köpa några. Det blev en snabb tur till Bolist för att lämna tillbaks karmskruvar och köpa ett nytt vattenpass av bättre kvalitet (det felaktiga kom i från en större tysk byggkedja).

Eftersom vi ville få ut dörren något så den skulle gå att öppna mer än 90 grader utan att ta i panelen så fick vi bygga på med lite tryckimpregnerat virke mellan dörrens tröskel och betongplattan.

Den nya entrédörren från Diplomat

Här ser du den nya entrédörren. Vi valde en vid dörr, i framtiden är vi nämligen inne på att byta färg på fasaden och så kommer det att passa bättre än svart.

Det här med att justera in en dörrkarm visade sig vara ganska pysslig. Men med ett korrekt vattenpass gick det bättre. Trots detta tog dörren i i ena hörnet när vi hängde dit den. Och här kom poängen med att inte använda fogskum, nu gick det ganska lätt att finjustera karmskruvarna tills dörren passade perfekt i karmen.

Jag drevade mellanrummet mellan karm och regel med gullfiber. Som en liten extra säkerhet satte jag även vindpapp mellan drev och ytterpanel.

Gissa om det märks skillnad mellan dörrarna. När man stängde den gamla dörren så märkte man ingen skillnad på ljudnivå, ett tydligt tecken på hur otät den var. Med den nya så märker man att det blir tystare. Det märks även skillnad på temperaturen i studion, nu är det jämnare temperatur i rummet.

Det här inlägget postades i Fotostudio, Husrenovering, Snickeri och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.