Det gäller att hushålla med energin

Det finns många ställen att spendera energi och pengar. Hur många lampor ska man byta till LED och måste man börja med att byta alla fönster?

Redan direkt när vi hade köpt huset bestämde vi oss för att satsa på energisparåtgärder. Ja på sätt och vis redan innan, för en av de faktorer som vi tittade på mycket när vi valde hus var uppvärmningssystem och driftskostnader. Hus med direktverkande el gick bort direkt. Om det inte redan fanns ett bra värmesystem så skulle det åtminstone vara vattenburen värme så det fanns möjlighet att uppgradera.

Nu hade vi turen att köpa ett hus där föregående ägare redan hade gjort en hel del bra. Den gamla oljepannan hade byts ut till bergvärme. Grunden och källare är tilläggsisolerad och 16 av de totalt 31 av fönster på boningshuset är nyligen utbytta. Men övriga fönster var otäta och den före ägaren tipsade oss om att se över dem innan vintern. Vi förstod också att en stor del av elräkningen hade varit för uppvärmning av garaget där det hade varit verkstad.

Tätning av fönster

Mia tätar fönster

Mia sätter nya tätningslister i fönstren på garaget.

Helst skulle vi vilja byta ut de gamla fönstren på övervåningen. Dessa är kopplade tvåglasfönster från sextiotalet, som är i stort behov av målning. Men det får bli senare, det kostar en hel del att byta 15 fönster. Så vår plan är att måla om de flesta i sommar och byta ett par fönster på norrsidan. För att minska draget har vi därför satt in nya lister (P-lister av silikon) i alla gamla fönster. Att det blev skillnad insåg vi snabbt, för ljudet utifrån minskade ordentligt.

Det drog även en del vid ytterdörren och man kunde se springor i tätningslisten. Jag tog upp det med låssmeden när han var här och uppgraderade lås och inbrottsskydd. Efter en justering av slutblecket så blev det tätt. Det här väckte en tanke kring fönstren, hur bra fungerar fönsterstängningen? Många av hasparna var lösa så genom att justera dem blev det också lite tätare.

Luft-luftvärmepump och nya dörrar till garaget

Ulrik förbereder för ny garageport

Ulrik arbetar koncentrerat med justering av fasaden för att den nya garageporten ska passa.

Vi vet inte hur varmt förra ägaren har haft i garaget vintertid, men vi misstänker att en stor del av elräkningen kommer från golvvärmen som består av elslingor. Det är skönt med varma golv, men ofta innebär det att man även värmer upp marken utanför. Eftersom vi ska använda garaget som fotostudio så vill vi kunna hålla normal rumstemperatur de dagar vi arbetar i där. Men det kan gärna vara svalare de perioder som den står tom.

För tre veckor sedan installerade vi en Toshiba Polar 2 luft-luftvärmepump. Det ska bli spännande att se hur väl den fungerar när termometern kryper ner under minus tio. Än så länge har den ju knappt behövt jobba för att hålla värmen. Jag köpte en enkel digital elmätare och kopplade in för att får reda på exakt hur mycket el värmepumpen drar.

Sen har vi beställt nya garagedörrar. Detta tror jag kommer göra stor skillnad. Men för att få dem på plats måste det göra lite ändringar av fasaden kring själva porthålet.

25% lägre elförbrukning jämfört med månaden innan

Vi vet fortfarande inte hur väl huset fungerar när det blir riktigt kallt. Vad vi vet är att det gått åt 25% mindre el i november jämfört med oktober, trots att det varit kallare. Men vad är det som är annorlunda?

  • I oktober använde vi bygglampor för arbetsbelysning.
  • Bytt några glödlampor mot LED eller lågenergi
  • Uppvärmning av garage. I början av oktober körde vi golvvärme. Men när de började fixa golvet så var vi tvungna att sätta in två byggfläktar för att hålla varmt. Dessa gick också 11 dagar in i november. Resten av november har vi använt luft-luftvärmepump men också haft lägre temperatur

Jag har för övrigt gjort ett excelark där jag loggar månadens elförbrukning, timräkneverket på bergvärmepumpen och elmätaren på luft-luftvärmepumnpen. Det kanske känns rätt nördigt, men jag är ju en nörd….

Det här inlägget postades i DIY - Gör det själv, Energi och uppvärmning, Enkla småfix, Snickeri. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.