Knottjakt med myggmagnet

Här ser du resultatet av två dygns arbete. En dryg matsked med knott samt några myggor. Med tanke på hur små knott är så är det många knott som fångats.

Om man flyttar ut på landet så får man vara beredd på ett närgånget djurliv. De flesta djuren är trevliga grannar (fåglar, bin, humlor). En del är inte lika önskvärda, men så länge de inte stör för mycket och intensivt så får de hållas. I helgen så gick dock knotten över gränsen för acceptabelt beteende, man får inte äta på husets invånare. Att dessutom ge dem klåda skulle nog till och med Magdalena Ribbing anse som ett etikettbrott värt dödsstraff. Nu är det krig mot knotten!

Mosquito Magnet Patriot med en tiokilos gasolflaska.Efter att ha utträtt olika alternativ beslutade vi oss för att köpa in en Mosquito Magnet Patriot. Det är en ganska listig maskin. Den imiterar andedräkten hos ett däggdjur (människan är ett däggdjur). Koldioxid och värme kommer från en gasolbrännare, detta kombineras med doftämnet oktanol. Detta lockar fram myggorna till maskinen, sen sugs de in md hjälp av en kraftig fläkt och fastnar i en nätpåse. Där dör de ganska snabbt av uttorkning. Som en damsugare med doftampull.

Funkar det då? Det är för tidigt att säga. Men att den fångar knott är redan bekräftat. På första bilden ser du resultat av två dygns körning. Knott är ju små, så en matsked är många knott.

Enligt tillverkaren tar det dock fyra veckor innan man märker stor skillnad. Knott och myggbestånd är lokala. Genom att kontinuerligt fånga honorna (de är bara de som suger blod och är intresserade av människor) så minskar kullarna successivt av nya mygg/knott. Jag återkommer med hur det fungerar i praktiken. Jag hoppas den ska hinna decimera beståndet en del innan midsommar.

Så här långt har jag egentligen bara hittat en stor nackdel med maskinen – priset. Vi betalade 5 395 kronor på Jula (ordinarie pris 5995 men säljaren tipsade om att vi kunde få 10% rabatt genom att gå med i deras kundklubb). Sen behöver du en gasolflaska och där är panten på flaskan ca 1350 kronor. Driftskostnaden är verkar vara cirka 650 kr per månad (gasol, oktanol och el) under sommarmånaderna.

Innan jag köpte så lästa jag igenom en del forum. Det fanns flera som skrev positivt om Mosquito Magnet, dock verkar en del ha problem med att myggor smiter förbi fångstnätet och kläggar fast i kretskortet. Jag kollade även på Mosquito Powertrap som bland annat säljs av Rusta för ungefär halva priset mot den modell vi köpte. Det som avskräckte mig var alla negativa kommentarer i forum kring den. Bland annat att fläkten skulle vara för klen och dåligt driftsäkerhet. Men om et är någon som läser detta och har en Mosquito Powertrap eller annan liknande lösning så får ni gärna skriva era erfarenheter som kommentar. Jag funderade också på att beställa en Mosquito Magnet från USA, det är stor prisskillnad. Men det krävs byte av nätdel och gaskoppling, vilket nog är ganska enkelt. Tidsnöd och tankar om att svensk garanti kan vara bra gjorde att det fick bli lokalt inköp.

Det här inlägget postades i Djur, Insekter, Trädgård. Bokmärk permalänken.

10 svar på Knottjakt med myggmagnet

 1. Anneli T skriver:

  Frånsett att det är svårt att läsa ”knott” som ”nott” har jag inga andra tips än att jag är en riktig mygggmagnet (sic!) . Om ni behöver en till, alltså. För övrigt hänvisar jag till en artikel i raden av de som inte var till någon större hjälp: http://www.dn.se/livsstil/halsa/motmedel-mot-mygg-pors-cigg-och-grill

 2. Lennart skriver:

  Hej.
  Efter mycket goda utlåtanden från en bekant som provat den på en mycket myggrik holme vid havet så köpte jag en MOSQUITO POWERTRAP från Rusta i början av juli.
  Min erfarenhet hittills är att den driftmässigt fungerat helt utan problem. Har precis i dagarna bytt ochtenol tablett och även rengjord det inre filtret.
  Om den fångar mygg och knott, JA, varje morgon brukar jag tömma ut uppskattningsvis mellan 50-150 insekter. För att kunna säga om detta är bra i jämförelse med andra liknande produkter är ju svårt om man inte har en annan myggfångare på samma tomt.
  Men jag är nöjd iom att mygg/knott plågan istort helt försvunnit från tomten
  Lennart

  • ulrik skriver:

   Hej Lennart,
   Tack för din kommentar. Det var kul att läsa om din framgång med Rustas fälla, för den är ju i så fall väldigt prisvärd! Jag var nära att köpa Powertrap men vågade inte på grund av det negativa som jag hittade på några forum. Men det kan ju va så att några få missnöjda märks oproportionerligt mycket, och att de som är nöjda inte skriver något…
   Jag konstaterade att Rusta var billiga på gasol, och det går ju ett par tuber på en säsong.
   Jag har insett att placeringen på tomten är viktig. Har flyttat den några gånger och det påverka fångsten.
   Hör gärna av dig igen om hur den funkar i det långa loppet.
   Ulrik

 3. Tråkig skriver:

  Hej!
  Har en powertrap från rusta och är inte direkt nöjd. Har bytt den en gång redan för den första saknade delar och den andra verkar inte fungera, visst tar den myggor, men med tanke på att när jag själv är ute och får ett femtiotal myggor på mig konstant och skitmaskinen står och är igån utan att en mygga bryr sig blir man förbannad. en vanlig damsugare fångar ju vilsna myggor lika bra.

  nej tillbaka med skiten.

 4. erik skriver:

  nu ett år efter då? var det köpvärt? står själv här och funderar på hur jag ska bli av med knotten…

  • ulrik skriver:

   Den fångar massor av knott och mygg. Det är inte helt myggfritt på tomten, men det är nere på en nivå där man bara får enstaka bett.

   En nackdel med fällan är att den inte är designad för så små mygg som knott, de fastnar på fel ställen så man måste dammsuga ur fällan några gånger per säsong för att det inte ska klägga igen. En annan nackdel är att den ofta stannar vid häftiga regn, så då måste man komma ihåg att starta upp den igen.

   Man kan köpa mycket myggmedel för samma pengar, men att slippa använda myggmedel och kunna gå runt i shorts och linne på tomten är värt några tusen 😉

 5. Anette skriver:

  …och hur är det med blinningar? Besväras ni av sådana, och fångar maskinen dem? Har precis blivit injagad av ett blodtörstigt gäng blinningar…usch!

  • ulrik skriver:

   Tyvärr hjälper den inte mot blinningar. Bara mot djur av myggsläkte. Tack och lov har vi få blinningar, för de är elaka flygfän.

 6. Erik skriver:

  Köpte en Mosquito Magnet våren 2012 på Jula. Den har i princip strulat från första stund. Visst tar den knott och mygg, men den slutar ofta gå efter några timmar eller något dygn så man får starta om den igen. Fungerar med andra ord inte alls om man har den vid en sommarstuga och inte är där i veckorna. Har lagt ner stora summor på att köpa patroner som ska rensa den.

  När jag nu lämnat in den på Jula för reparation så strular Jula nånting helt otroligt. De lyckas inte skicka in den förrän efter tre månader trots att återförsäljaren Acreto lovat lösa problemen på garantin. Nu eftet totalt fem !!! månader och kanske 40-50 telefonsamtal har jag fortfarande inte fått tillbaka min apparat och nu efter fem månader vill helt plötsligt Acreto och Jula ändå ha betalt av mig fastän det skulle gå på garantin.

  Jag har aldrig varit med om en så dålig kundservice som jag nu fått från både Jula och Acreto. Det är fullständig katastrof och närmast Kafkaartat. Jag kan verkligen inte rekommendera Mosquito magnet till någon och inte heller att handla på Jula.

  • ulrik skriver:

   Hej Erik,
   tråkigt men nyttigt att höra dina erfarenheter. När man läser på amerikanska forum så verkar det vara fler som haft problem med att de stannar eller är svår att starta, medans den för andra går flera veckor i stöten.

   Oftast går vår maskin två-tre veckor utan stopp. Men vi har haft perioder där den stannat flera gånger per dygn. Bland annat vid intensiva regnväder. Andra tillfällen då den stannat så har det varit fullt med mygg kring elektroniken. Jag brukar göra rent den ordentligt när jag byter gasolflaska. Bland annat lossar jag ”gallersidan” och dammsuger med en tunn slang för att få bort skräpet där. Man kan tycka att elektroniken borde vara bättre kapslad eller att den skulle vara lättare att göra ren. Myggorna ska ju fastna i fångstpåsen, men vi har massor av knott som smiter förbi.

   Hoppas att Jula och Acreto bättrar sig, snart börjar ju myggsäsongen.
   Ulrik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.