På trädgårdsfronten en hel del nytt

Magnolian är maffig när den blommar, synd bara att den blommar så kort tid.

De senaste veckorna har växtligheten fullkomligt exploderat. På alla håll och kanter. Magnolian stal naturligtvis showen i ett par veckors tid, men är i skrivande stund avlöst av sin granne syrenen. Tack vare Södergrens handelsträdgård (läs: Folke & Majvi) har också allt fler växter fått nya hem på tomten. Återkommer med bilder så snart de gjort sig mer hemmastadda.

 

Ibland kan det vara rena arbetslägret att besöka Pingvinpalatset. Vi hoppas vi inte skrämt bort dem för gott ...

Dessvärre satsar även allsköns ogräs på världsherravälde. Har tappat räkningen på hur många skottkärrelass med maskrosor och kirskål som vi dragit upp. Syns det någon skillnad? Nja, marginellt… Som tur är har vi haft norrländsk förstärkning i trädgården i form av mamma Barbro. Janne och Julle var också med, det gillar vi.

 

 

Vinrankan som nyss bara var en torr pinne har fått flera stora blad.

I växthuset händer det också grejer. Vinrankan som verkade stendöd när han stod och frös på Rångedala har kvicknat till rejält. Herr Himrod verkar gilla sitt soliga hörn, eller är det kanske sjöutsikten som gör det? Oavsett vilket ska det bli spänannde att se hur långt han hinner i år.

Även tomatplantorna har satt fart, och såväl chili, paprika och kryddor är på gång. Utsikterna för dill till färskpotatisen i sommar ser lovande ut. Och på tal om färskpotatis, så tror jag nog att vi kan få njuta av en och annan egenodlad i år. Såvida det inte är bara blast och liten verkstad, förstås … Tydligen kan man råka ut för sådana tråkigheter också. Det är lurigt det här med trädgård.

 

Så här ser potätlådorna i växthuset ut i dag. Även i utelandet är de flesta sorterna bra på gång.

Vy över potatislådorna. Sorten heter Amadine (om jag inte minns alldeles fel.) Den stackars kraken som skymtar till höger i bilden är för övrigt ett försök till vattenmelon som inte alls verkar gilla läget. Ska se om jag kan muntra upp den på något sätt i helgen. Odlingslådorna är våra sedvanliga dynamitlådor, klädda med byggplast på insidan för att hålla fukten lite extra.

Tre stora jordgubbar är mogna den 30 maj.

Dagens höjdpunkt har annars varit den här, allra första, skörden. Om än blygsam, så var den alldeles vansinnigt god. Vi väntar med spänning på att fler röda, söta skönheter mognar inom kort.

Det här inlägget postades i Trädgård, Uncategorized, Växthus. Bokmärk permalänken.

2 svar på På trädgårdsfronten en hel del nytt

  1. Barbro skriver:

    Som ni vet är vi norrlänningar ganska uthålliga även när det gäller ogräsbekämpning. Vi återkommer på besök och får då kanske ta del av godsakerna som finns i växthuset.
    /Mamma

  2. Mattias Ivarsson skriver:

    Nice träd. Min svärmor har ett liknande som jag tror har börjat blomma.. skall se om det går att ta något kort på det. Hon bor nämligen 28 mil från mig 😉

    Men det har stått hos henne i 3 generationer… Massivt träd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.