Jag tror det är vår, för rollern fäller

Vi har några små projekt som vi ärvt av föregående ägare. Ett av dem var att de hade satt igen ”spaljen” i den övre delen av trapphuset. De hade dock bara hunnit måla en sida av väggen, den lätta baksidan. Den sida som vetter in mot trapphuset var fortfarande råa gipsskivor. Men att måla väggar längst upp i ett trapphus med snedtak är ganska spännande.

En stor del av gårdagen gick åt till att lura ut hur jag skulle kunna komma åt och måla. Om jag hade ägt en byggställning så hade det varit ett bra alternativ, men jag var inte sugen på att hyra ställning för att måla fem kvadratmeter vägg.

Jag googlade och hittade förslag på hur andra hade gjort. Dels finns det tydligen ställbara förlängningsben till trappstegar. Jag tog vår längsta stege och provställde i trappan, men eftersom det är nästan fyra meter högt från trappsteg till tak så föll det alternativet bort. Trappstegen var för kort, suck.

Ett annat förslag var att ställa in en vanlig stege i den höga ändan och bygga en spång med grova brädor mellan steg och trappsteg. Detta lät som en bra ide, tills jag insåg att det var nästan omöjligt att lirka in stege och brädor i trapphuset utan att sannolikt behöva måla om en del andra uppskrapade väggar efteråt. Men det kändes ändå som den fanns en bärighet i denna idé. Jag byggde en ställning av en Black & Decker Workmate portabel snickarbänk, en gammal trälåda märkt explosivt (har nog innehållit tändhattar) och en gammal dörr. Ovanpå detta ställde jag sedan den höga trappstegen. Jag ställde en låg trappstege under ställningen för att kunna klättra upp och åla mig in i glipan mellan dörr och tak. Nu nådde jag upp! Jag funderade lite på hur man hållfasthetsberäknar dörrar, har man tagit med lastfallet med en halvfet gubbe som står på dörren? Men det knakade bara när jag stod i mitten av dörren.

I går slipade jag och spacklade gipsskarvarna. Den lilla Boschen jobbade på bra och hela huset fylldes av slipdamm.

Efter flitigt maskande så var det äntligen dags att rolla med den väl utvalda grå väggfärgen. I var enda gördetsjälv-tidning så skriver man om hur viktigt det är med underarbetet. Jag vill inte påstå att spacklingen var perfekt, men jag gör så gott jag kan. Jag var lite misstänksam mot rollern. Jag hade ett överblivet lågpriskit med roller och tråg i förrådet. Rollern hade lång lurvig och yvig päls. Om det hade varit en pälsmuff så hade den nog varit underbart varm. Jag klappade den en bra stund innan den fick hoppa ner i färgtråget, i förhoppning att få loss all lös päls. Tyvärr fick rollern nog vårkänslor, för den började fälla likt en hund som släpper sin vinterpäls. Nu har vi en luden vägg. Undrar om man kan raka den efteråt?

Det här inlägget postades i DIY - Gör det själv, Projekt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Jag tror det är vår, för rollern fäller

  1. Vendela skriver:

    Hejsan,
    jag förstår vad du målar- men inte riktigt vad du målar. Men det låter sannerligen krångligt och ganska farligt (idéen med att balansera på spångar). Och det skulle vara väldigt kul att se vad du menar och höra lite mer om vad exakt det är du gör.

    Jag jobbar på Byggla.se. Och där kan du visa upp ditt målarprojekt, få tips på hur du lättast ska nå svåra utrymmen och se hur andra målar om. Just nu har vi även en målartävling där du kan vara med (och det spelar ingen roll om man är proffs eller ej, utan att man förklarar och dokumenterar väl). Tycker du det låter intressant kan du maila mig så berättar jag mer. Du får även en liten kompensation för visat intresse 🙂
    Lycka till med att hitta en passande lösning!
    Mvh
    Vendela på Byggla

    • ulrik skriver:

      Hej Vendela,
      Nja det var nog inte så farligt med spången. I alla fall inte jämfört med hur en dag på jobbet kan vara 😉 jag är ju ganska van vi jobb på hög höjd.

      Tack för tipset om Byggla, den sajten hade jag inte besökt innan. Jag ska gå och läsa lite där. Men när det gäller att beskriva våra små projekt så får det räcka med vi gör här på Pingvinpalatset.se

      Men när jag ändå har dig på tråden, jag såg att Byggla drivs av Byggmax. Den dåliga rollen som fällde kom från Byggmax. Så jag mottager gärna goda tips på hur jag ska få bort luddet som den fällde och som nu sitter fast i färgen.

  2. Vendela skriver:

    Hej igen Ulrik,
    förlåt för väldigt sent svar!

    Vad tråkigt att den dåliga rollern var från Byggmax. Om du kollar länken du la upp har en ”Ludde” kommenterat att den fungerat finfint. Ludde säger dock att det kan lossna bitar vid kraftig användning. Du måste vara en duktig men väldigt stark målare helt enkelt 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.