Mias sminkbord ser nytt ljus

Mias sminkbord ser nytt ljusMias älskade sminkbord var i behov av en ny spegel. Spegeln var i dåligt skick redan när hon köpte sminkbordet. När jag ändå skulle byta spegel så passade jag på att installera belysning bakom spegeln. Inspirerat av den typ av speglar som ofta finns i teaterloger eller fotostudios.

Jag ska erkänna att detta är ett projekt som jag pratat om och planerat länge, men att jag inte riktigt fått tummen ur. Men flytten till nytt hus har gett mig extra energi att börja fixa. Belysningen består av lysdioder (LED). Det finns tunna lister med lysdioder, ofta matas de med 12 V likspänning vilket gör det enkla att installera, dessutom avger de lite värme så de är tacksamma för inbyggnad.

Första steget var att plocka ut den gamla spegeln och beställa ett nytt spegelglas hos glasmästaren. Den gamla spegeln var 2 mm tjock, men tyvärr hade inte glasmästaren så tunt glas i lager utan det fick bli 3 millimeters glas istället. Ett glas på 420 x 308 mm kostade 150 kr.

Ulrik skrapar bord spegelyta där lysdioderna ska sittaDen gamla spegeln användes som övningsmaterial. Jag provade att slipa bort spegelytan med min Dremmel ett litet slipstift. Denna metod var ganska snabb, men det var svårt att få bra form på hålen och det slipade även bort en del glas. Jag testade en alternativ metod där jag skrapade bord spegelytan med en lite grövre skalpell. Det gav bättre precision, men jag det var svårt att få bort all metallfilm. Det blev lätt lite prickar kvar. Testet avslutades med att limma fast en grupp lysdioder och koppla in. Det fungerade bra. Innan jag gick vidare funktionstestade jag alla lysdioder, man vill inte gärna limma fast dem för att sedan upptäcka att de är trasiga.

Dags att börja med den riktiga spegeln. Jag ritade ut positionen för varje lysdiod med spritpenna. Lysdioderna är 3×2 mm och jag vill att hålet ska stämma med detta mått så noga det går. Sedan skar jag utmed hålens kanter för att får en en skarp kant. Sedan skrapade jag noggrant bort spegelytan. En spegel består av fyra skikt. Ett tjock glas. På baksidan är den belagt med ett tunt silverskikt, det är detta som spelar. För att inte silvret ska oxidera är det sedan belagt med ett kopparlager och en skyddslack. För att får bort de sista silverresterna använde jag Dremmeln med en polertrissa och lite polermedel. Här ser du några lysdioder och två färdiga hål.

Provkörning av lysdioder innan limningLysdioderna sitter med 45 mm mellanrum på tunna kretskort. Från början har varje kort 8 dioder, men det går att klippa bort dem parvis. På långsidorna använder jag alla åtta, på kortsidorna får det bara plats sex dioder. Jag löder ihop kablaget. Många liknande lysdiodskenor är förberedda för seriekoppling (eller om man ska vara elektriskt korrekt, parallellkoppling). Tyvärr var inte mina det utan jag måste dra ledningar runt om. Efter lödning är det dags för ny testkörning.

Limning av lysdioder.Jag limmar lysdioderna med tvåkomponents epoxy. Det ger bra värmeledning, det gör det också möjligt att korrigera limningen under ett par minuter innan limmet blir segt. Jag kontrollerar att de är på rätt plats genom att titta hur det ser ut på spegelns framsida, både i tänt och släckt läge. När de är på rätt ställe så fixerar jag dem med lite tejp. Jag limmar bara en rad åt gången och väntar sedan en timme så limmet får härda.

Dags att spika fast bakstycketEftersom den nya spegeln är tjockare än den gamla, samt att jag ska ha plats för kablarna så frästa jag kanaler i bakstycket. Jag borrade även ett hål för kabeln. Den delen av kabeln som ska gå igenom hålet skyddas med lite krympslang. Den gamla spegeln hade en distans av wellpapp mellan sig och bakstycket. Den återanvänder jag så spegeln ska få stöd i mitten. Bakstycket spikas fast med nubb.

Då var det klart. Som strömförsörjning använder jag en gammal 12V nätdel till en hårddisk. Jag har monterar en liten strömbrytare på spegelns baksida så det går lätt att tända spegeln. Lysdioderna drar ca 140 mA. Egentligen skull jag velat haft lite ljusstarkare lysdioder, men det tillsammans med lite rumsljus ger det ett bra sminkljus. Ljusets färg är lite av en smaksak, de här lysdioderna är kallvita vilket stämmer bra med dagsljus. Om man vill ha ett varma ljus så finns det nu mer dioder som har ungefär samma färgtemperatur som glödlampor. Det finns även så kallade RGB-dioder med variabel färg, men de har ganska dålig färgåtergivning vilket gör dem olämpliga som sminkbelysning.

Sminkbord med lysdiodbelyst spegel

Det här inlägget postades i Belysning, DIY - Gör det själv, Möblelrenovering och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Mias sminkbord ser nytt ljus

 1. Patrik skriver:

  Tjusigt!
  Måste nog tala ljus med dig någon dag…

 2. Gisella skriver:

  Hej!
  Jättetjusig belysning i spegeln! Min man ska göra ett sminkbord till vår dotter och det här var väldigt inspirerande!
  Tack!
  Mvh
  Gisella

  • ulrik skriver:

   Hej Gisella,
   Sminkspegeln fungerar bra även efter efter några år. Nu för tiden finns det ett stort utbud av LED-moduler till bra pris. Om jag skulle göra en ny kanske jag skulle välja moduler med lite högre effekt och sedan använda ett dimmbar drivdon för LED. Lycka till!
   Ulrik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.