Väderstation till Pingvinpalatset i Björboholm

Väderstation Oregon Scientific WMR200 efter att ha rivit bort all bubbelplast och alla små plastpåsar. Det tog nästan längre tid att få bort plasten än att sätta igång väderstationen.

Om man vill veta vad det är för väder så räcker det med att öppna dörren och stoppa ut huvudet. Blir man blöt så regnar det troligen. Om man är rufsig i håret efteråt så blåser det, eller så har man glömt att borsta håret. Om man får ett omedelbart ölsug så är det varmt. Men det skulle vara kul att få lite statistik på vädret, och då vill man ju helst samla in denna automatiskt. Så man om ett år kan jämföra om Emil verkligen var kraftigare än Berit eller Dagmar. Dessutom tänkte vi att det kan var intressant för just dig att veta vilket väder det är i Björboholm om du ska besöka orten. Så därför sätter vi nu upp en egen väderstation som ska kopplas till denna webbplats och troligen även till Digitalfotografen.se. Fast du som känner oss vet ju att huvudorsaken är att det är kul med tekniska prylar…

Efter att ha plöjt diverse forum för vädernördar och jämför olika alternativ med tillgångarna på bankkontot (och med ett julklappsbidrag) så beställdes en Oregon Scientific WMR200 plus två extra temperatursensorer. Den gick under benämningen ”proffsväderstation”. Det var ett ganska rejält paket med massor av prylar som anlände, där varenda pryl styckeförpackad i skyddande plats, precis som om de var extremt känsliga för fukt. Känns lite överpaketerat för prylar som trots allt ska mäta just regn och vind. Det känns som kvalitén är ungefär vad man kan vänta sig för detta pris, men för att bära epitet ”proffs” så känns det kanske lite klent och plastigt. Men ordet proffs har ju blivit ganska urvattnat, finns det ett enda verktyg som inte marknadsförs som en proffspryl nu mer?

Det gick smidigt att få igång de olika sensorerna. Vi av erfarenhet kändes det bäst att testa allt inomhus innan de monteras upp. Sensorerna skickar data trådlöst på 433 MHz-bandet. Samma som används för trådlösa strömbrytare mm. Det finns ingen kanalinställning, så om grannen redan har en väderstation så räcker det nog med att skaffa en display för att läsa av hans sensorer. Men räckvidden är ganska begränsad, ett första test visar att det är ganska svag signal från termo- och hygrometer som sitter i fotostudion.

Väderstation Oregon Scientific WMR200 efter att ha rivit bort all bubbelplast och alla små plastpåsar. Det tog nästan längre tid att få bort plasten än att sätta igång väderstationen.

Tanken är att väderstationen ska kopplas ihop med en av våra servrar och sedan publicera väderinformationen på nätet. Det följer med ett Windowsprogram, men jag tänker istället satsa på Wview och installera det på en av våra befintliga Linuxservar.

Likt barn på julafton så är jag ivrig att leka med mina nya saker. Men med tanke på att stormen Emil härjade denna dag så var vill jag inte klättra på stegar så det fick bli en tillfällig montering på trädgårdsskjulets gavel. Nu är det dags att ställa in en myriad av inställningar i Wview…

Det här inlägget postades i Björboholm, Väder, Väderstation. Bokmärk permalänken.

2 svar på Väderstation till Pingvinpalatset i Björboholm

 1. Karl-Petter Åkesson skriver:

  Najs! Du råka inte se om folk byggde egna stationer när du plöjde forumena? Håller ju på med mitt lilla egna projekt för att bygga en vindmätare som man kan ställa lite var som och som rapporterar in till en webserver värdena. http://www.yelloworb.com/orbblog/2011/10/09/vindmatarbygge-framgangar/ Men har haft lite strul med att omvandla antalet pulser från vindhastighetsgivaren till verkligen vindhastighet. Så vore intressant att se om andra löst det.

  /KP

  • ulrik skriver:

   Hej KP,
   jag såg några olika atriklar på Instructables.com. Jag tittade även på att köpa olika sensorer löst och använda ett 1-wire nät istället för trådlöst. Han som ligger bakom temperatur.nu har bland annat lite sånt i sin webbshop. Men till slut bestämde jag mig för att ta en enklare väg och börja med ett färdigt paket.

   Det kan dock bli aktuellt att komplettera med lite andra sensorer när vi får byggt växthus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.