Väderstationen på plats

I går var det lite frostigt men vindstilla. Så vi bestämde oss för att montera upp väderstationen lite mer permanent. Den kombinerade givaren för temperatur, luftfuktighet och lufttryck var enkel att sätta upp. Den fick en skuggig placering på västsidan av trädgårsdskjulet.

Ulrik monterar vindmätaren på garagetaket

Ulrik monterar vindmätaren på garagetaket

Vindgivaren som mäeter både vindhastighet och riktning.

Sen blev det dags att montera vindgivaren. Den ska ju sitta fritt så vinden kommer åt från alla håll. Första förslaget var norra taknocken på boningshuset. Men eftersom det var frost så kändes det inte så lockande att klättra på plåttaket. Vi gjorde därför ett försök att resa en stege mot gaveln. Vi har två långa stegar som följde med huset. Men den längsta av dem visade sig vara fruktansvärt tung att hantera och vi vill inte gärna tappa den mot fönstret. Det fick bli plan B, som vid närmare eftertanke nog är ett bättre val rent vindmässigt. Garagets norra taknock. Frosten hade dessutom tinat bort på östsidan som är klädd med betongtegel, så det taket var lättare att klättra på. Monteringen gick ganska smidigt, trots några små incidenter med prylar som inte vill ligga kvar på taket utan gled ner.

Vad som inte syns på bilden är att själva vindmätaren sitter på en stålpinne som sticker upp några decimeter över takåsen. För att slippa klättra upp och byta batterier så ofta så har den även en solpanel som extra strömkälla.

Insidan av regnmätaren. Det är en vippbräda som tippar fram och tillbaks när den fylls med vatten.

Regnmätaren sitter tills vidare fastskruvat på ett av altanräckena. Vår erfarenhet ifrån husens hängrännor är att det samlas en hel det löv i alla håligheter. Så den behöver sitta så det går lätt att rensa lövsilen. Den ska nog också helst sitta i närheten av ett eluttag så man kan fixa en värmare för vinterdrift. Många monterar tydligen en liten värmare (glödlampa) i regnmätaren för att kunna mäta nederbörd i form av snö och hagel.

Nu finns det en beta-version av vädersajten igång publikt. Men den behöver snyggas upp. Standarddesignen som Wview ger är gräslig och det är lite problem med enheterna (se nedan). Hela gränssnittet är ganska rörigt och det funkar dåligt på mobiltelefoner. Det verkar som designern har velat framhäva hur många olika mätvärden som samlas in, istället för att lyfta fram det intressantaste. Graferna generas som bilder vilket gör att de inte kan skalas utan att bli oläsbara. Det går att skapa egna skins till Wview, så min plan är att göra ett eget som är mer sparsmakat. Jag funderar även på att använda graferna som ett bra övningsprojekt i att rita grafer med JQplot. Synpunkter, önskemål och förslag är välkomna.

Vi har även beställt en webbkamera som ska monteras upp så den visar utsikten mot sjön Mjörn från arbetsrummet. Då kan du även bedöma sikten, men framförallt få njuta av våra vackra soluppgångar (som den i bloggens huvud). Dels når du en enkel tillfällig version av vädersajten i bloggens meny – Vädret i Björboholm. Sen kan du nå den fullständiga vädersajten på pingvinpalatset.se/weather.

Wviews administrationsgränssnitt

Det gick smidigt att få igång Wview på linuxservern och det funkade ihop med vår väderstation direkt. Mycket utav grundinställningarna gick att göra via ett webbgränssnitt. Som standard används amerikanska enheter, det vill säga inch, mph och inHg. Men det fanns val för Europeiska enheter, fast det blev ändå inte riktigt som jag hade önskat. För dels så var fortfarande skalorna i alla grafer i amerikanska enheter, trots att själva grafen hade skalats om. Men sen har ju vi i Norden den lilla egenheten att vi anger vindhastighet i m/s, medan man i många andra länder anger det i km/h. Detta finns det ingen enkel lösning för.

Erfarenheterna så här långt är väderstationen fungerar bra, fast det är på gränsen med räckvidden för de trådlösa sändarna. Det räcker med att flytta mottagaren en meter så tappar den kontakten med temperaturgivaren i studion. Tjocka träväggar och plåttak är en utmaning, men avståndsmässigt är det inte långt. När det gäller Wview så verkar det bara en bra ”backend” för att samla in informationen men det krävs en hel del pyssel för att få till en snygg presentation.

Alla givarna är batteridrivna kommunicerar via radio med basstationen som sitter i vårt ”serverrum”. Givarna sänder mätvärden ungefär en gång i minuten. Wview lagrar alla mätvärden i en ett antal databastabeller. Detta sker var femte minut. Databasen innehåller inte bara aktuella medelvärden, utan även periodens lägsta och högsta värde. När det gäller temperatur så händer det ju inte så mycket på fem minuter, men när det gäller vind så vill man ju både veta medelvind och styrka på vindbyarna. Alla grafer och värden uppdateras också var femte minut och sedan skickas de till webbservern så du kan se vår vädersida.

Det här inlägget postades i Björboholm, Väder, Väderstation och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.