Flitiga utomhusdagar och jordgubbsplantor i långa rader

Jordgubbar i blomlådor

Jordgubbar i blomlådor

Den här våren har det varit gott om fina dagar för att greja ute. Denna helgen var det dock inte så soligt, men tillräckligt bra för att bli många timmar utomhus. I växthuset växer det redan så det knakar. Förra året njöt vi av första jordgubbarna redan 1:e juni. Då hade vi plantorna i yoghurthinkar som hängde i växthusets tak. Men det var lite opraktiskt och dessutom har plantorna förökat sig rejält. I år testar vi att odla jordgubbar i 90 cm blomlådor som vi hängt upp i taket.

Mia planterar jordgubbar

Mia planterar om jordgubbar

Vi hade en hel del diskussioner om hur man skulle hänga upp lådorna på ett smart sätt. Lösningen blev att använda s-krokar och tunna kedjor. En stor fördel är att man lätt kan justera längden.

Nu ser vi med spänning fram på årets jordgubbspremiär. Förra året satt vi i växthuset. Men nu kanske det får bli terassen på sjösidan. Ja, där har det också  hänt saker sista dagarna. Vi har skaffat en rejäl markis. Nu ska det bara upp lite värmare också för att förlänga uteätarsäsongen.

Det fullt med växter i frökuvösen, och de växer snabbt. Tomatplantorna får snart inte plats. Snart får de byta plats med gurkplantor och en andra omgång med tomater, paprika mm. Vinrankan har fina knoppar som är på väg att spricka ut.

Nu är det även vårgrävt och gödslat i kökslandet. Potatisen ligger på groddning. Undrar om man vågar sätta den redan till påsk?

Gurkplantor

Gurkplantorna växer snabbt

Ett annat vårprojekt är att vi sågat ner flera höga träd som skuggade tomten. En positiv bieffekt är att både vi och grannen (det var deras träd) får gott om ved. Men det tar sin tid att hugga upp den även om vi fått ta över en vedklyv. Det börjar bli dags att bygga ett nytt vedskjul, det gamla är i väldigt dåligt skick och för litet för att rymma all ved som vi nu har huggit upp.

Vårgrävning

Ulrik vårgräver kökslandet

Mia hugger ved

Mia kör hårt med vedklyven

 

This entry was posted in Björboholm, Trädgård, Växthus and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Flitiga utomhusdagar och jordgubbsplantor i långa rader

  1. Barbro says:

    Oj oj vad ni jobbar och sliter men det verkar ge resultat.Lycka till med all odling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *