Mät, styr och logga med Arduino – Datormagazin nr 5 2014

Datormagazin nr 5 2014Jag har skrivit en artikel om att använd Arduino ihop med Thingspeak för att övervaka våra vattenledning. Nu har det varit i drift sen i januari och det fungerar bra. Du kan se aktuella kurvor för senaste dygn och månad här. Ibland laddar det långsamt, testa då att ladda om sidan.

Utöver det som nämns i artikeln som nämns i artikel använder jag lite ytterligare funktioner i Thingspeak. Till exempel React ihop med ThingHTTP för att skicka SMS för att varan om det är problem med vattenledningen. Om det inte kommit data på 60 minuter så kommer det SMS, och om temperaturen går under 0°C så kommer det också SMS.

Thingspeak har sina begränsningar jämfört med mer avancerade lösningar. Ibland är det lite långsamt att ladda data. Men mina erfarenheter så här långt är att det är en bra tjänst för att sno ihop lite snabba bra övervakningslösningar. Jag håller på och labbar med lite mer tillämpningar både för egna huset och för en av mina kunder. Så jag återkommer med mera information här senare. En svaghet i Thingspeak är kurvorna. Därför har jag valt att kombinera Thingspeak med JQplot. Kurvan nedan är dock direkt från Thingspeak. Den uppdateras ungefär var femte minut.

Jag har gjort en del ändringar i koden sen jag skrev artikeln i Datormagazin. Framförallt har jag ändrat hanteringen av strängar. Detta för att få det mera stabilt, till priset av lite högre belastning och minnesåtgång. Du hittar den senaste koden på mitt på Github-konto.

De senast dagarna har jag även testat att skicka data från vår väderstation till Thingspeak genom att använda PHP och Cron på vår lilla server. Väder gör ju sig bra som kurvor, så det ser lovande ut. Men jag har inte kommit nog lång för att visa något ännu.

Jag klurar också på att logga data om elförbrukning och värmepumpar med hjälp av Thingspeak. Men sen har vi alltid det där med tid, det finns mycket som är kul 😉

Berätta gärna om du gör något liknande eller om du fått användning för mitt lilla exempel.

 

This entry was posted in Arduino, Energi och uppvärmning and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Mät, styr och logga med Arduino – Datormagazin nr 5 2014

 1. Stefan Sjöström says:

  Mät, styr och logga med Arduino – Datormagazin nr 5 2014
  Precis vad jag sökt efter, har nu liknande övervakning sedan jag läst din artikel i Datormagasin. Har sedan tidigare även ett Telldus Net – mät/styr – system.

  Jag vill gärna få kontakt med dig då jag inte får termostatfunktionen att fungera.

  • ulrik says:

   Hej Stefan,
   använder du en Arduino med demokoden från tidningen eller har du någon helt annan lösning?
   Vet du att den har kontakt med temperaturgivarna?
   Har du testat att styra reläet från Arduinon med bara en loop som slår det av/på med några sekunders intervall?

   /Ulrik

   • Stefan says:

    Jag har din CloudTemp som grund, har bara bytt en del namn och lagt till en tempgivare. Reläet som styr värmaren går från vid programstart och går till (=värme från) när programmet kör. Har testat med att kyla tempgivaren med is men reläet ändrar inte läge. Se mina kurvor här: https://thingspeak.com/channels/12022
    som du ser har jag hellre ingen linje på “Heater” diagrammet.

    • ulrik says:

     Hej Stefan,
     jag skickar dig ett email med mina kontaktuppgifter så ska jag nog kunna hjälpa dig
     /Ulrik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.